اختیارات عام و خاص هیئت مدیره شرکت سهامی
همانطور که می دانیم متقاضیان برای ثبت شرکت طبق قوانین یکی از قالب های بامسئولیت محدود، شرکت تعاونی، شرکت تضامنی، شرکت مختلط سهامی، شرکت غیر مختلط سهامی، شرکت نسبی و یا شرکت سهامی انتخاب می کنند همانطور که دیدیم یکی از این قالب ها شرکت سهامی نام دارد. امروز در این مقاله قصد داریم تا اطلاعاتی در رابطه با اختیارات عام و خاص هیئت مدیره شرکت سهامی به شما ارائه دهیم پس به ترتیب می خواهیم به توضیحات شرکت سهامی، هیئت مدیره و سپس اختیارات عام و خاص آن بپردازیم بنابراین تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
بطور کلی شرکت سهامی چه نوع شرکتی می باشد؟
طبق ماده ۲ قانون تجارت که در رابطه با این موضوع بحث نموده شرکت سهامی نوعی شرکت بازرگانی است مگر اینکه موضوع فعالیت آن بازرگانی نباشد و سرمایه آورنده شرکا در این نوع شرکت به سهام تبدیل می شود و مسئولیت هر یک از شرکا به مبلغ سهام بستگی دارد. بطور کلی سهام به دو دسته سهامی عام و سهامی خاص تقسیم شده است که تعاریف هر یک عبارتند از:
شرکت سهامی عام
در این نوع شرکت موسسین بخشی از سرمایه را از طریق فروش سهام به مردم تامین می کنند که مسئولیت هر یک از شرکا به مبلغ سهام بستگی دارد، سهام در این نوع شرکت در بورس داد و ستد می شود که برای تشکیل آن به حداقل ۵ نفر و سرمایه اولیه ۵ میلیون ریال لازم است در شرکت سهامی عام تشکیل مجمع عمومی موسس اجباری می باشد.
شرکت سهامی خاص
شرکت سهامی خاص از دسته شرکت های تجاری محسوب می شود که کلیه ی سرمایه را شرکا ارائه می دهند این سرمایه به قطعات سهام تقسیم شده و مسئولیت هر یک از شرکا به نسبت مبلغ سهام بستگی دارد. مجمع عمومی در این نوع شرکت وجود نداشته و تعداد شرکا نسبت به سهامی عام کمتر می باشد زمان انتخاب نام شرکت واژه ی سهامی خاص بطور واضح قبل و یا بعد آن باید قید شود اعضای تشکیل دهنده این شرکت حداقل سه عضو می باشد که به حداقل یک میلیون ریال سرمایه اولیه نیاز دارد.
هیئت مدیره به چه معناست؟
بطور کلی هیئت مدیره به کسی گفته می شود که سهام به شرکت ارائه داده باشد و رئیس هیئت مدیره با اکثریت آراء سهامداران به مدت حداقل دو سال انتخاب می شود. هیئت مدیره کلیه ی اداره شرکت همچون نظارت بر اجاره محل، استخدام کارمندان جدید، دفاع از حقوق شرکت، امضاء برگ های مربوط به تجارت، خرید و فروش، اداره شرکت و اخذ دفاتر قانونی پلمپ بر عهده دارد.
با توجه به توضیحاتی که در بالا به آن اشاره نمودیم حال می خواهیم به اختیارات عام و خاص هیئت مدیره شرکت سهامی بپردازیم.
ماده ۱۰۷ تا ۱۴۳ قانون تجارت به بیان توضیحاتی در ارتباط با اختیارات عام هیئت مدیره شرکت سهامی پرداخته است که برخی از بندهای مهم آن بطور خلاصه عبارتند از:
-طبق ماده ۱۰۷ لایحه قانونی هیئت مدیره موظف است که به اداره شرکت بپردازد و همه چیز را زیر نظر داشته باشد.
-طبق ماده ۱۱۰ لایحه قانونی با توجه به قسمتی از قانون تجارت نسبت به اشخاص حقوقی، می توان به مسئولیت های جزایی و مدنی هیئت مدیره برای سهامداران و کسانی که در شرکت از منافعی بهره مند شوند پرداخت.
-همانطور که در ماده ۱۱۲، ۱۱۳ و ۱۳۶ لایحه قانونی آورده شده است کلیه ی اعضای هیئت مدیره شرکت، در قبال دعوت مجمع عمومی عادی شرکت و تکمیل اعضای هیئت مدیره دارای مسئولیت می باشند.
-طبق ماده ۱۱۸ لایحه قانونی، هیئت مدیره باید در رابطه با موضوع شرکت، تصمیماتی در خصوص اقداماتی که خارج از موضوع فعالیت و خلاف اساسنامه و قانون باشد بگیرد.
-طبق ماده ۱۲۳ لایحه قانونی، تذکر قانونی به چگونگی تشکیل و اداره جلسات هیئت مدیره و همچنین اعلام نظرات خود در رابطه به موضوع مطرح شده در هیئت مدیره برای همه ی اعضا بخصوص رئیس هیئت مدیره یک مسئولیت قانونی به حساب می آید.
-طبق ماده ۱۲۴ لایحه قانونی، یکی از وظایف و مسئولیت همه ی اعضای هیئت مدیره انتخاب مدیرعامل شرکت، تعیین اختیارات و مدت زمان عهده دار بودن آن، تعیین میزان مزد مدیرعامل و همچنین عزل وی می باشد.
-طبق ماده ۱۳۳ لایحه قانونی، هیچ کدام از اعضای هیئت مدیره حق ندارند وارد فعالیت و یا معاملاتی که باعث رقابت با عملیات شرکت باشد، شوند ولی اگر هر یک از اعضا بدون هیچ توجهی این کار را انجام دهد و موجب ضرر و زیان شرکت شود مسئول جبران آن خواهد بود.
-طبق ماده ۱۳۶ لایحه قانونی، در زمان انقضای مدت مسئولیت هیئت مدیره تا انتخاب هیئت مدیره جدید اداره شرکت بر عهده اعضای هیئت مدیره می باشد.
-طبق ماده ۱۳۷ لایحه قانونی، یکی دیگر از وظایف هیئت مدیره تنظیم و ارائه صورت دارائی و دیون، هر شش ماه به بازرس قانونی شرکت می باشد.
-طبق ماده ۱۳۹ لایحه قانونی، دسترسی سهامداران به اسناد و گزارش های مالی، اطلاعات مربوط به حساب ها و عملیات مدیران شرکت بر عهده همه ی اعضای هیئت مدیره می باشد.
-طبق ماده ۱۴۳ لایحه قانونی، زمانی که شرکت دچار ورشکستگی و یا نابودی سرمایه و دارائی شده باشد هیئت مدیره مسئول است تا راجع به آن تصمیمیات و اقداماتی را بگیرند.
اختیارات خاص هیئت مدیره شرکت سهامی عبارتند از:
-همانطور که گفتیم طبق ماده ۱۲۰ لایحه قانونی رئیس هیئت مدیره مسئولیت دعوت و اداره جلسات را بر عهده دارند و حال با توجه به مفاد ماده ۱۲۲ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت زمانی که پس از گذشت یک ماه از جلسه هیئت مدیره، هنوز رئیس هیئت مدیره اعضای هیئت مدیره را به جلسه دعوت نکرده باشد یک سوم اعضای هیئت مدیره می توانند به دعوت هیئت مدیره بپردازند. همچنین طبق ماده ۱۲۰ لایحه قانونی رئیس هیئت مدیره مسئولیت دعوت مجامع عمومی صاحبان سهام را بر عهده دارد.
-طبق ماده ۱۲۳ لایحه قانونی رئیس هیئت مدیره موظف است که برای هر یک از جلسات هیئت مدیره صورتجلسه ای را آماده کرده و به امضای اعضای هیئت مدیره که در جلسه شرکت کرده اند برساند.
-طبق ماده ۱۲۰ و ۱۴۰ لایحه قانونی زمانی که به شرکت زیان وارد شود و نصف سرمایه شرکت از بین رود رئیس هیئت مدیره شرکت موظف است که نسبت به دعوت مجمع عمومی فوق العاده شرکت اقدام کرده و جلسه ای را تشکیل دهد.
شرکت تهران ثبت رتبه ۱ شرکت های ثبتی برای ثبت شرکت و برند و خدمات گوناگون ثبتی آماده ارائه خدمات می باشد. در این مقاله سعی بر این داشتیم تا همه موارد را برای شما یادآوری کرده و به شما آگاهی کامل بدهیم. شما در صورت وجود هر گونه ابهام و سوال در زمینه ثبتی میتوانید با مشاورین خبره ما در این زمینه تماس بگیرید تا گام به گام ثبت شرکت، شما همراه شما باشند و به انجام کارتان سرعت بدهند. شما میتوانید برای دریافت مشاوره با شماره های ۸۸۶۷۲۳۶۶-۰۲۱ که دارای ۱۲۰ خط فعال است تماس بگیرید و یا برای دریافت مشاوره رایگان عدد ۵ را به سامانه ۱۰۰۰۴۳۹۰۲۰۰۰ ارسال کنید و یا با دریافت اپلیکیشین مدیریت امور تهران ثبت از کافه بازار یا گوگل پلی برای اندروید و یا آیتونز برای آیفون از خدمات ثبتی ما به صورت رایگان بهره مند شوید با اپلیکیشن تهران ثبت در هر زمان و هر کجا هستید به پیگیری کارهای ثبتی خود بپردازید.