افزایش سرمایه شرکت ، راه ها و فرآیند ها
وضعیت شرکت ها همیشه به یک صورت نمی ماند. این موضوع خصوصا برای شرکت های فعال بسیار قابل پیش بینی است که روزی بخواند فعالیت خود را گسترش بدهند و بعد هم برای این توسعه نیاز به تسهیلات داشته باشند. عموما در این گونه مواقع اعضا تصمیم میگیرند بر این مبنا، که باید سرمایه خود را افزایش دهند تا بتوانند تغییرات لازم را انجام دهند. برای افزایش سرمایه باید اقدام به فروش سهام جدید کنند. اگر در اساس نامه در این مورد چیزی ذکر شده باشد می توانند بر آن اساس و قوانین موجود سرمایه را افزایش دهند اما اگر شرکا هنوز کلیه سهم خود را پرداخت نکرده باشند و یا اینکه تعهدی بر آن ها باشد و در اساس نامه هم قید نشده باشد نمی توان به هیچ وجه سرمایه شرکت را افزایش داد. اگر روزی برسد که شرکت متوجه سود زیاد خود در بازار بشود و از سویی سهام هم ارزشی بیشتری نسبت به آنچه سهام داران رد روز اول پرداخته اند داشته باشد، و خریداران سهام جدید که به همان قیمت اسمی بهای سهام منتشره را می پردازند، نفع بی تناسبی ممکن است ببرند چرا که به عنوان نمونه اگر قرار بود سهم صد تومانی را در بازار بخرند باید مبلغی چند برابر پرداخت کنند حال آنکه اکنون پرداخت ناچیزی دارند. بدین صورت به این گونه سهام می گویند سهام ممتاز، و مجمع باید نفع خصوصی را تغیین کند که به صورت سهام ممتاز شناخته می شوند.طبق قانون ماده ۱۶۰ اصلاح شده، شرکت می تواند سهام جدیدش را دقیقا برابر با مبلغ اسمی به فروش برساند.
افزایش سرمایه شرکت
در حالت افزایش سرمایه شرکت به صورت انتشار سهام جدید، شرکتها میتوانند سهام جدید را برابر مبلغ اسمی بهفروش برسانند یا این که مبلغی علاوه بر مبلغ اسمی سهم به عنوان اضافه ارزش (صرف) از سهامدار دریافت و عواید حاصل از اضافه ارزش سهام فروخته شده را به اندوخته منتقل یا به صورت نقدی بین صاحبان سهام تقسیم کنند یا در ازای آن، سهام جدید به آنها بدهند. از آنجا که قوانین مالیاتی عواید حاصل از اضافه ارزش سهام فروخته شده را درآمد تلقی میکند و در نتیجه مشمول مالیات سال مالی انتشار سهام جدید میداند، شرکتها تمایل به استفاده از این روش (افزایش سرمایه از طریق دریافت اضافه ارزش علاوه بر مبلغ اسمی سهم) ندارند.
راههای افزایش سرمایه شرکت
افزایش سرمایه شرکت از محل منابع زیر امکانپذیر است:
۱ – آورده نقدی سهامداران شرکت (پرداخت مبلغ اسمی سهام به صورت نقدی)
۲ – اندوختهها و سود تقسیم نشده سالهای قبل (تبدیل سود تقسیم نشده (اندوخته) به سرمایه)
۳ – مطالبات حال شده سهامداران شرکت (تبدیل مطالبات حال شده به سرمایه)
در ماده ۱۶۶ لایحه اصلاحی قانون تجارت، حقتقدم برای صاحبان سهام قدیم پیشبینی شده و مقرر گردیده است که:
“در خرید سهام جدید، صاحبان سهام شرکت به نسبت سهامی که مالکاند حقتقدم دارند و این حق قابل نقلوانتقال میباشد. مهلتی که طی آن سهامداران میتوانند حقتقدم مذکور را اعمال کنند کمتر از ۶۰ روز نخواهد بود. این مهلت از روزی که برای پذیرهنویسی تعیین میگردد، شروع میشود.”
وجود چنین حقی به سهامداران شرکت این امکان را میدهد که نه تنها درصد مالکیت خود را – در مقایسه با وضعیت قبل از افزایش سرمایه – ثابت نگه دارند بلکه خود را در مقابل کاهش بهای سهام – به علت انتشار سهام جدید – مصون سازند.
سازوکار اجرایی افزایش سرمایه بدینصورت است که مجمع عمومی فوقالعاده پس از تصویب افزایش سرمایه، شرایط مربوط به فروش سهام جدید و تأدیه بهای آن را تعیین میکند یا این که اختیار تعیین آن را به هیئت مدیره واگذار مینماید.
پس از اتخاذ تصمیم راجع به چگونگی افزایش سرمایه از طریق انتشار سهام جدید، مراتب از طریق نشر آگهی در روزنامه کثیرالانتشار به اطلاع صاحبان سهام میرسد. در این آگهی، اطلاعات مربوط به مبلغ افزایش سرمایه و مبلغ اسمی سهام جدید و تعداد سهامی که هر صاحب سهام، حقتقدم در خرید آنها را دارد و مهلت پذیرهنویسی و نحوه پرداخت آن ذکر میشود. گواهینامههای حقتقدم خرید سهم به آخرین آدرس اعلام شده توسط سهامداران، ارسال میشود. بعد از دریافت گواهینامه مزبور، سهامداران میتوانند ظرف مهلتی که در اعلامیه پذیرهنویسی سهام جدید معین شده است، از حق خود استفاده نمایند، بدین صورت که پس از پرداخت بهای اسمی سهم و امضای برگ تعهد سهم، مبادرت به پذیرهنویسی کنند.
مثال : فرض کنید شرکتی با سرمایه ۱۰۰۰۰ میلیون ریال منقسم به ۱۰ میلیون سهم، افزایش سرمایهای به میزان ۱۰۰% را در نظر دارد. در این حالت به هر یک از سهامداران، معادل سهام قبلیشان امتیاز حق تقدم تعلق می گیرد. (به ازاء هر سهم یک سهم جدید ) و سهامداران پس از واریز ۱۰۰۰ ریال برای هر حق تقدم صاحب یک سهم جدید می شوند . قیمت سهم پس از بازگشایی، معمولا بهگونهای است که در دارایی سهامداران از شرکت مزبور تغییری حاصل نشود. برای مثال اگر قیمت سهم قبل از مجمع ۵۰۰۰ ریال باشد و با توجه به اینکه سهامدار بابت هر سهم ۱۰۰۰ ریال پرداخته است. قیمت جدید در حدود ۳۰۰۰ ریال خواهد بود و با دوبرابر شدن تعداد سهام، در عمل دارایی سهامدار بدون تغییر میماند. البته ممکن است با توجه به دید مثبت یا منفی سهامداران نسبت به فعالیت آتی شرکت و طرحهای تامین مالی شده، قیمت واقعی سهم بیشتر یا کمتر از قیمت تئوریک، تعیین شود.
برای ثبت شرکت و ثبت برند با ما در تماس باشید
اگر شرکت برای افزایش سرمایه شرکت ، بخشی از منابع را از محل اندوختهها و بخشی را از آورده سهامدار، تامین کند، افزایش سرمایه از راه اندوخته و آورده نقدی شکل میگیرد و اگر تمام منابع از محل اندوختههای شرکت( انوخته ها و سود تقسیم نشده) تامین مالی گردد، افزایش سرمایه به شکل سهام جایزه و بدون پرداخت نقدی از سوی سهامداران خواهد در صورتی که سهامدار تمایل به پذیرهنویسی و دریافت سهم جدید نداشته باشد میتواند با مراجعه به کارگزاران سازمان بورس اوراق بهادار، گواهینامه حقتقدم خرید سهم خود را بر پایه قیمت روز بازار، به فروش برساند. اگر سرمایهگذار مایل به خرید گواهینامه حقتقدم باشد باید مانند سهامداران فعلی شرکت اقدام به پذیرهنویسی نماید. در این حالت وی باید معادل مجموع بهای گواهینامه مزبور – برای تحویل به فروشنده گواهی – و ارزش اسمی را – برای تحویل به شرکت – به کارگزار پرداخت کند. چنانچه سهامداران در مهلت اعلام شده، اقدام به پذیرهنویسی نکنند یا از فروش گواهی حقتقدم صرفنظر کنند، شرکت پس از اتمام دوره پذیرهنویسی گواهیهای مزبور را در بورس اوراق بهادار در معرض فروش قرار میدهد و پس از فروش، مبلغ حاصل از فروش را پس از کسر ارزش اسمی و هزینههای مربوط به حساب سهامدار واریز میکند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.