تفاوت بین شرکت های سهامی و شرکت های مختلط غیرسهامی
همانطور که می دانید افراد برای شروع کسب و کار قدرتمند به دور هم جمع شده و طبق قانون تجارت شرکت خود را به یکی از ۷ نوع قالب با مسئولیت محدود، شرکت تعاونی، شرکت تضامنی، شرکت مختلط سهامی، شرکت غیر مختلط سهامی، شرکت نسبی، شرکت سهامی که به دو نوع سهامی عام و خاص تقسیم می شود، به ثبت می رسانند. که در این مقاله تصمیم داریم به تفاوت شرکت های سهامی و شرکت های مختلط غیرسهامی از یکدیگر بپردازیم تا ابهام این موضوع از ذهن شما رفع شود بنابراین تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید. ابتدا برای درک بهتر به معرفی هر کدام بطور مجزا می پردازیم و سپس با توجه به تعاریف گفته شده نسبت به تفاوت های بین این دو شرکت تصمیم می گیریم.
همانطور که مشاهده کردید شرکت های سهامی و شرکت های مختلط غیر سهامی جز قالب های ثبت به حساب می آیند که افراد در هنگام ثبت شرکت یکی از این قالب ها را انتخاب می کنند.
شرکت های سهامی چه نوع شرکت هایی هستند؟
شرکت های سهامی خود به دو نوع شرکت سهامی خاص و عام تشکیل شده است که سهامی خاص از ارجحیت بالاتری برخوردار است.
شرکت سهامی خاص: طبق ماده۲، شرکت سهامی خاص جزء شرکت های بازرگانی محسوب می شود و زمانی جزو شرکت بازرگانی نمی باشد که موضوع عملیات آن بازرگانی نباشد می توانیم بگوییم که شرکت سهامی خاص از دسته شرکت های تجاری نیز محسوب می شود. در شرکت سهامی خاص کلیه ی سرمایه توسط شرکا ارائه می شود که این سرمایه به قطعات سهام تقسیم می شوند و مسئولیت هر یک از شرکا به نسبت مبلغ سهام بستگی دارد. مجمع عمومی در این نوع شرکت وجود نداشته و تعداد شرکا نسبت به سهامی عام کمتر می باشد زمان انتخاب نام شرکت باید واژه ی سهامی خاص بطور واضح قبل و یا بعد آن قید شود.
شرکت سهامی عام: در این نوع شرکت بخشی از سرمایه مورد نظر از طریق فروش سهام به مردم و بخشی دیگر از طریق شرکا تامین می شود که سرمایه در این نوع شرکت به سهام تبدیل شده که یکی از بزرگترین شرکت سهامی به حساب می آید چون می توان برای انجام امور مهم و بزرگ از آن استفاده نمود که از تعداد شرکای بیشتری نسبت به دیگر شرکت ها برخوردار است.
شرکت های مختلط غیرسهامی چه نوع شرکتی می باشد؟
با توجه به ماده ۱۴۱ قانون تجارت شرکت مختلط غیرسهامی در رابطه با امور تجاری تشکیل می شود که اعضای تشکیل دهنده آن حداقل یک نفر شریک ضامن و حداقل یک نفر شریک با مسئولیت محدود می باشد. که وظایف هر یک عبارتند از:
منظور از شریک ضامن شریکی است که زمانی شرکت دارای قروضی علاوه بر دارایی شرکت است را باید پرداخت نماید و منظور از شریک با مسئولیت محدود شریکی است که میزان مسئولیت هر یک به مقدار سرمایه آورنده بستگی دارد.
در این نوع شرکت کلیه ی قرارها و نکات در اساسنامه و یا شرکتنامه قید می شود. در واقع این نوع شرکت ترکیبی از شرکت بامسئولیت محدود و تضامنی می باشد.
حال نحوه تشکیل و فعالیت این شرکت ها برای شما روشن شده است و می خواهید بدانید که تمایز این دو نوع شرکت به چه صورت می باشد، بنابراین داریم:
-همانطور که در بالا ذکر کردیم در شرکت های سهامی یک نوع از شرکا، باعث به وجود آمدن شرکت می شود که این شرکا سرمایه را ارائه می دهند و میزان مسئولیت آن ها به مبلغ سهام بستگی دارد ولی شرکت مختلط غیر سهامی از دو نوع شرکای بامسئولیت محدود و ضامن تشکیل می شود که در بالا به وظایف آن ها اشاره نمودیم.
-در شرکت مختلط غیرسهامی شرکا در رابطه با شرکت تصمیم می گیرند ولی شرکت سهامی دارای مجمع عمومی و فوق العاده می باشند.
-در شرکت مختلط غیرسهامی بررسی و امور شرکت بر عهده شرکای بامسئولیت محدود است ولی در سهامی بر عهده بازرسانی است، که انتخاب می شوند.
-از نظر تعداد شرکا، برای تشکیل شرکت همانطور که گفتیم شرکت سهامی خاص دارای حداقل سه عضو، شرکت سهامی عام دارای حداقل ۵ عضو و شرکت مختلط غیرسهامی حداقل یک عضو بامسئولیت محدود و ضامن می باشد.
-در شرکت مختلط غیر سهامی زمانی که شرکای ضامن از کار خود انصراف دهند و یا یکی از این شرکا درخواست انحلال شرکت را داشته باشند این نوع شرکت منحل می شود ولی در شرکت سهامی اصلا به اینصورت نمی باشد.
-یکی از بارزترین وجه تمایز می توان به چگونگی نام گذاری آن اشاره نمود که در شرکت سهامی، واژه سهامی بدون فاصله و واضح در قبل و یا بعد اسم شرکت قید می شود ولی در شرکت مختلط غیرسهامی واژه ی شرکت مختلط به همراه حداقل یک نفر از شرکای ضامن باید آورده شود.
-نحوه انتخاب بازرسان و مدیران نیز در این دو نوع شرکت متفاوت بوده زیرا در شرکت مختلط غیرسهامی نظارت بر عهده شرکای بامسئولیت محدود و اداره ی شرکت بر عهده شرکای ضامن می باشد بنابراین انتخاب هر دوی آن قانونی می باشد ولی بازرس و هیئت مدیره را در شرکت سهامی به نحوی انتخاب می کنند که بازرسان ممکن است که اصلا در شرکت دارای سمتی نباشد.
-شرکت مختلط غیرسهامی با توجه به قرارداد رسمی که شرکتنامه می باشد تشکیل می شود ولی در شرکت سهامی عام با پذیره نویسی سهامداران تشکیل می شود.
برای عملی کردن و ثبت موسسه ما به شما کمک خواهیم کرد تا امور ثبتیتان به بهترین نحو صورت گیرد. در این مقاله سعی بر این داشتیم تا همه موارد را برای شما یادآوری کنیم و به شما آگاهی کامل دهیم. شما در صورت وجود هر گونه ابهام و سوال در زمینه ثبتی میتوانید برای دریافت مشاوره با شماره های ۸۸۶۷۲۳۶۶-۰۲۱ تماس بگیرید و یا برای دریافت مشاوره رایگان عدد ۵ را به سامانه ۱۰۰۰۴۳۹۰۲۰۰۰ ارسال کنید و یا با دریافت اپلیکیشین مدیریت امور تهران ثبت از کافه بازار یا گوگل پلی برای اندروید و یا آیتونز برای آیفون از خدمات ثبتی ما به صورت رایگان بهره مند شوید.