ثبت شرکت حمل و نقل هوایی
تجارت بدون حمل و نقل غیر ممکن است، حمل و نقل از پایههای مهم تجارت بوده و نقش مهمی در این امر دارد. تجارت پیشرفت و گسترش را مدیون ترقیات حمل و نقل میباشد. از زمان قدیم حمل و نقل از طریق خشکی و دریا رواج داشته و با گذشت زمان به پایه امروز رسیده است ولی حمل و نقل هوایی بعد از جنگ بین الملی اول و مخصوصا بعد از جنگ جهانی دوم پیشرفت خیلی زیادی پیدا کرد. حمل و نقل در واقع عملی است که در تقسیم ثروت دخیل بوده و کالاها را در اختیار مصرف کنندگان قرار میدهند حمل و نقل به سه دسته دریایی، هوایی و جاده ای تقسیم میشود.

تعریف حمل و نقل هوایی
اولین شرکت حمل و نقل هوایی در سال ۱۹۱۱ تاسیس گردید. شرکت حمل و نقل هوایی برای جابجایی کالاها و اجناس از طریق کانال هوایی انجام می شود. در واقع حمل و نقل هوایی عبارت است از انتقال و حمل کالا توسط حامل هوایی، که ممکن است بصورت اجارهای یا تجارت باشد.
مزیت حمل و نقل هوایی
حمل و نقل هوایی همراه با شکل های دیگر باربری نظیر دریایی، قطار و زمینی استفاده می شد، اما این نوع حمل و نقل در ابتدای قرن بیستم بطور گسترده به عنوان یکی از گزینه های اصلی تحویل برای واردات و صادرات مطرح گردید و دیگر برای ارسال نامههای پستی از هواپیما استفاده کردند و در زمان کوتاهی با استقبال زیادی مواجهه گردید. حمل و نقل هوایی گزینه با ارزشی برای حمل کردن انتخاب گردید زیرا بستههای فوری و حساس ، فاسد شدنی، سبک و قیمتی و نسبتاَ کوچک در مدت زمان کوتاهی تقریبا هر کجای دنیا هوایی جا به جا میشوند. در ضمن وادرات نوع حمل و نقل هوایی به دلیل مدیریت جدی و کنترل فرودگاه که صورت می گیرد سطح بالایی از امنیت نقل و انتقالات کالا را ضمانت میکند.
فرآیند ثبت شرکت حمل و نقل هوایی
مجوز گرفتن برای شرکت یا موسسه حمل و نقل هوایی مانند دیگر شرکتها و موسسات ضروری است در واقع ثبت شرکت حمل و نقل هوایی، وابسته به گرفتن مجوز از سازمان هواپیمایی کشور می باشد. نیاز به حداقل دو میلیارد ریال سرمایه نقدی جهت تشکیل این نوع شرکت است.
با توجه به ماده ۱ دستورالعمل اجرایی و بندهای تاسیس شرکت ها و یا موسسات حمل و نقل هوایی، شرکت یا موسسه حمل و نقل هوایی هر شخص حقیقی یا حقوقی است که بر طبق ماده ۱۷ قانون هواپیمایی کشوری پس از تایید شورای عالی کشوری از جهت برابری با مصالح کشور ، با دارا بودن شرایط زیر به عهدهدار شدن حمل و نقل هوایی ، بار و مسافر طبق قوانین و مقررات هواپیمایی کشوری عهدهدار شود.
شرایط عمومی جهت ثبت شرکت حمل و نقل هوایی
الف. تقوا به دین اسلام یا یکی از ادیان شناخته شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را داشته باشند.
ب. محکومیت جزایی موثر که مانع از برخورداری از حقوق اجتماعی میشود را نداشته باشند.
ج. در اختیار داشتن سرمایه، امکانات و تجهیزات کافی به تشخیص شورایعالی هواپیمایی کشوری که سرمایه نقدی آن نباید کمتر از دو میلیارد ریال تامین و پرداخت شده باشد.
د. تعهد پذیرش مقررات هواپیمایی کشوری
شرایط مدیرعامل شرکت یا مدیرعامل اجرایی موسسه
تابعیت ایران
-حداقل ۲۵ سال سن
-کارت پایان خدمت وظیفه یا معافیت دائم (براى مردان)
-داشتن صلاحیت امنیتى و سیاسى
-آشنایى به یکى از زبانهاى رایج ایکائو (ترجیحاً انگلیسى)
-داشتن حداقل ۵ سال سابقه کار در امور تخصصی ( فنی – عملیاتی – بازرگانی ) هواپیمایی
مدارک لازم برای ثبت شرکت حمل و نقل هوایی
-تکمیل فرم سه برگى
-چهار قطعه عکس ۳*۴ و همچنین پنج قطعه عکس ۴*۶
-ارائه دو سری کپی برابر اصل مدارک شناسایی شامل شناسنامه، کارت ملی و کارت پایان خدمات یا معافیت از خدمت
-ارائه کپی برابر اصل از آخرین مدرک تحصیلی متقاضی
-ارائه کپی برابر اصل گذرنامه متقاضی و همسر از صفحات ۲ تا ۹ یکسری (الزامی نیست و در صورت داشتن، متقاضی می تواند ارائه دهد)
-ارائه کپی برابر اصل مدرک ایثارگری در صورت داشتن
-ارائه گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر و گواهی عدم سوء پیشینه
-دو نسخه اساسنامه مورد تصویب شرکت حمل و نقل هوایی
-پرداخت کلیه سرمایه شرکت طبق اساسنامه شرکت
-ارائه صورتجلسه اولین هیات مدیره مبنی بر انتخاب رئیس، نایب رئیس و منشی هیات مدیره شرکت حمل و نقل هوایی
چند نکته از وظایف و مسئولیت های شرکت حمل و نقل هوایی
-اسامی و مشخصات کلیه کارکنانی را که در محدوده فرودگاههای کشور کار میکنند شرکت یا موسسه حمل و نقل هوایی وظیفه دارد جهت بررسی و تایید صلاحیت به سازمان هواپیمائی کشوری اعلام نماید و هر یک از افرادی در صورت عدم شایستگی بلافاصله جایگزین شوند.
-شرکت حمل و نقل هوایی، فرودگاهها و مکانهایی که مورد تایید سازمان هواپیمایی کشوری باشد، عملیاتی و تاسیساتی خود را تاسیس نماید.
– شرکت یا موسسه حمل و نقل هوایی برای تصدی حمل ونقل هوایی بار و مسافر وظیفه دارد برابر مقررات جاری بلیط مسافری و بارنامه صدر و به تقاضا کننده تحویل دهد و نرخها و شرایط تعیین شده از طرف شورایعالی هواپیمایی کشوری یا سایر مراجع مسئول دولتی و قوانین و مقررات مربوطه را رعایت نماید.
– شرکتها یا موسسات حمل ونقل هوایی موظفند قبل از دست به کار شدن به هر گونه فعالیت حمل و نقل هوایی نسبت به ارائه بیمه نامه معتبر برای خدمه پروازی ، مسافرین ، بار ، اشخاص ثالث برابر ضوابط بین المللی و مقررات جمهوری اسلامی ایران اقدام نمایند.
– موسسه حمل و نقل هوایی باید بهای فرودگاهی و خدمات پروازی و سایر هزینه های مربوطه را برابر ضوابط و مقررات جمهوری اسلامی ایران به موقع پرداخت نمایند.
– شرکتها و یا موسسات حمل و نقل هوائی وظیفه دارند تسهیلات لازم جهت بازرسی عوامل سازمان هواپیمایی کشوری را فراهم آورند.
– چنانچه تقاضا کننده شرایط لازم را از دست بدهد با توجه به بند ها و ضوابط این دستورالعمل مراتب لغو پروانه از طریق سازمان هواپیمائی کشوری به وی پیام رسانی خواهد شد در این صورت دارنده پروانه موظف است ظرف مدت ۱۰ روز نسبت به استرداد لوحه اقدام نماید.