جوینت ونچر در ایران

جوینت ونچر

قبل از شروع بحث درباره ثبت جوینت ونچر در ایران ابتدا لازم می دانیم جوینت ونچر را تعریف کنیم. اجوینت ونچر یک اصطلاح حقوقی نیست بلکه یکی از مباحث در حقوق تجارت بین الملل است؛ که در قالب شرکت های حقوقی، قراردادها و یا ترکیبی از آن دو تشکیل می شود. یکی از حقوق دانان فرانسوی به نام ژان شاپیرا جوینت ونچر را اینگونه تعریف می کند:  یک چارچوب حقوقی همکاری است که در آن خطرات احتمالی و مدیریت میان طرفین تقسیم می شود. معنی اصطلاح “Joint Venture” تجارت جمعی یا معاملات گروهی مدت دار است.  جوینت ونچر بر اساس یک قرارداد پایدار و برای یک فعالیت خاص و مشخص تشکیل می شود. لازم است بدانید: معمولاً جوینت ونچر برای انجام یک پروژه و فعالیت خاص و برای یک مدت زمان محدود تشکیل می شود و مشارکت های بین طرفین می تواند به شکل سرمایه نقدی و پول، خدمات، سرمایه های فیزیکی از نوع ماشین آلات، تجهیزات، یا حقوق معنوی مثل‌حق اختراع، حقوق انحصاری ثبت شده و امتیازات و یا ترکیبی از آنها می باشد.

معنای لغوی جوینت ونچر Joint Venture
بعضی جوینت ونچر را «قرارداد مشارکت» و عده‌ای دیگر آن را «مشارکت انعطاف‌پذیر» می‌دانند.
تعابیر مختلف دیگری مانند؛ «مشارکت انتفاعی»، «مشارکت مشترک»، «شرکت مختلط»، «سرمایه‌گذاری مشترک»، «مشارکت حقوقی»، «مشارکت مدنی»، «شرکت مشارکتی» نیز در معنای  این اصطلاح حقوقی / تجاری بکار رفته است.

جوینت ونچر در ایران

جوینت ونچر در ایران

دلایل تشکیل جوینت ونچر :

_ ادغام سرمایه‌ها برای انجام یک پروژه؛

_ ادغام تجارب و دانش فنی درزمینه های متفاوت برای تولید محصول جدید

_ ادغام تجارب بازرگانی و توانایی‌های بازاریابی شریک داخلی با دانش فنی و سرمایه شریک خارجی برای عرضه محصولات در بازار داخلی

_ کاهش ریسک سیاسی برای شریک خارجی از طریق مشارکت دادن یک شرکت داخلی و درنهایت رعایت مقررات کشور سرمایه پذیر در مورد لزوم مشارکت اتباع داخلی یا ممنوعیت کسب اکثریت سهام شرکت‌ها توسط اتباع خارجه

انواع جوینت ونچر در ایران

  1. جوینت ونچر قراردادی: که بدون هیچ سرمایه‌ای و حتی بدون تأسیس یک بنگاه اقتصادی مشترک تشکیل می‌شوند.
  2. جوینت ونچر شرکتی: در این نوع طرفین مشارکت اقدام به تأسیس یک بنگاه اقتصادی می‌کنند.

شیوه تصمیم‌گیری در جوینت ونچر از نوع شرکتی:

۱-شیوه یک شخصیتی: که در آن تصمیم‌گیری توسط هیأت مدیره صورت می‌گیرد. در کشور انگلیس و آمریکا، جوینت ونچر در ترکیب خود به وحدت هیأت مدیره اتکا دارد.

۲- شیوه دوشخصیتی: در این شیوه که اغلب در کشورهای اروپای شرقی کاربرد دارد و ارگان هیأت مدیره و مجمع عمومی سهامداران تصمیم‌گیرندگان شرکت‌های عظیم جوینت ونچر هستند.

ویژگیهای شرکت‌های جوینت و ونچر

وجود رابطه قراردادی:
جوینت ونچر بر اساس یک قرارداد به‌صورت یک شرکت تجاری با شخصیت حقوقی مجزا، سازمان‌دهی و تشکیل می‎شود، همچنان اصل تشکیل شرکت، روابط شرکا معاملات بین آن‌ها، قواعد راجع به نقل‌ و انتقال سهام، منع رقابت شرکا با شرکت، نحوه و میزان افزایش سرمایه، نحوه حل‌وفصل اختلافات، نحوه خاتمه همکاری و … کلیه مسائل ذکرشده بر اساس قرارداد اولیه جوینت ونچر، انجام خواهد شد.
وجود یک فعالیت خاص:
جوینت ونچر برای انجام یک فعالیت خاص و مشخص تشکیل می‎شود، فعالیت‌ها باید با تمامی جنبه های اقتصادی و جغرافیایی خاص تعریف شود.

وجود کنترل مشترک :
دخالت شرکا در اداره جوینت ونچر یکی دیگر از ویژگی‌های آن است؛ یعنی اگر یکی از شرکا باوجود مشارکت در تأمین سرمایه و سهیم شدن در سود حاصل از فعالیت مشترک، از فعالیت در مدیریت و اداره آن شانه خالی کند، نمی‎توان مسایل ایجاد شده را حل نمود.

در سود و زیان شریک بودن :
شرکا در میزان سود و زیان‌های شرکت به یک اندازه سهم خواهند برد.

قالب حقوقی جوینت ونچر در ایران

روابط طرفین مشارکت بر اساس قرارداد قابل‌ تحلیل و رسیدگی است. قالب حقوقی قرارداد جوینت ونچر بر اساس ترجمان‌های حقوقی کشور سرمایه پذیر، انتخاب می‎شود.

توافقنامه یا تفاهم‎نامه همکاری مقدماتی

منظور از تفاهم‌نامه ایجاد یک فضا برای همکاری است که طرفین قرارداد ابتدا یک چارچوب کلی مبنی بر همکاری و مشارکت ایجاد می‎کنند. تهیه پیش‌نویس قرارداد کنسرسیوم کارآمد، برای نیل به هدف مشترک، مجموعه مقرراتی را جهت سازمان‌دهی روابط میان اعضا صورت می‎گیرد که پیش‌نویس می‎تواند نقش اساسی در فرایند پروژه با فراهم کردن قالب منسجم برای پیشرفت عملی توسط مشارکت‌کنندگان در پروژه داشته باشد.

تنظیم قرارداد تشکیل سرمایه گذاری مشترک

گاهی بین طرفین ثبت شرکت‎‌ جوینت ونچر ، مجموعه‌ای از ملاقات‎‌ها‌ و مذاکرات با دقت و پشتکار و صبر توسط طرفین به منظور همکاری مشترک انجام می‎شود که اولین مرحله آن امضای یک تفاهم نامه به منظور حفظ قرارداد و اطلاعات تجاری و فن آوری طرفین می‎باشد.

تنظیم قرار داد تشکیل سرمایه گذاری مشترک، تعیین کننده چارچوب اصلی مشارکت می‎باشد که در آن مشخصات هویتی یکی از طرفین و سرمایه آن‌ها‌، محل تشکیل، مدت فعالیت، چگونگی و نوع فعالیت، طریق خاتمه و چگونگی انحلال آن، طریق حسابرسی و بازرسی، میزان سرمایه شرکت، روش‌ها‌ی افزایش و تقلیل سرمایه، میزان مشارکت آن‌ها‌ در سود و زیان، مسئولیت‎‌ها‌ی ناشی از نقض تعهد طرفین، ساختار مدیریت و کنترل فعالیت مشترک، خرید و فروش، طریق حل اختلافات و دیگر عوامل موثر در قرارداد … نوشته می‎شود.

جوینت ونچر و کنسرسیوم تحت قالب شرکت‌های سهامی خاص و مسئولیت محدود قابل ثبت هستند.

مدارک لازم ثبت جوینت ونچر در ایران

  • ارائه مجوز ثبت شرکت

  • اخذ فرم درخواست ثبت شرکت

  • اخذ دو نسخه شرکت‌نامه، اساسنامه و اظهارنامه شرکت

  • گواهی عدم سوءپیشینه برای اعضای هیئت‌مدیره شرکت

  • ارائه تصویر روزنامه رسمی آگهی تأسیس یا آخرین تغییرات آن

برای آگاهی بیشتر از ثبت شرکت جوینت ونچر در ایران با مشاورین ثبت برند و ثبت شرکت ثبت تهران تماس بگیرید. تا در تمام‌ مسیر شما را یاری کنند.

شماره تماس با ثبت تهران: ۰۲۱۴۳۹۰۲۰۰۰

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *