اخذ جواز کسب ،شرایط و ضوابط
با توجه به اینکه کشور ما، کشور جوانی است و تعداد جوانان زیاد می باشد، اولین کاری که برای راه انداختن یک کسب و کار نیاز است، اخذ جواز کسب یا همان پروانه کسب می باشد. اخذ جواز کسب بدان معناست که شما می توانید به شکل قانونی یک واحد صنفی راه بیاندازید. بنابراین پروانه کسب، مهم ترین سند برای وارد شدن به دنیای کسب و کار می باشد. طبق ماده ۱۲ قانون نظام صنفی، اشخاص در هر صنفی که مشغول به کسب و کار و حرفه می باشند، اقدام به اخذ پروانه کسب و کار نمایند. منظور از واحد صنفی در واقع، هر شخص حقیقی یا حقوقی می باشد که در یکی از فعالیت های صنفی سرمایه گذاری کند و به شکل پیشه ور صاحب حرفه و شغل آزاد، کالا یا خدمات خود را به مصرف کننده ارائه کند. فعالیت های صنفی شامل تولید، تبدیل، خرید، فروش، توزیع، خدمات و خدمات فنی می باشد. پروانه کسب یک نوع مجوز به حساب می آید که قانوی است و برای شروع و ادامه کسب و کار یا حرفه به شکل موقت یا دائم، به شخص یا اشخاص صنفی برای یک مکان مشخص یا وسیله کسب معین صادر می گردد. پروانه کسب موقت هم داریم که فقط یک بار و به مدت یک سال می باشد، در صورتی که پروانه کسب دائم به مدت ۵ سال است. زمانی که پروانه کسب موقت منقضی شود، اخطار یک ماه برای تبدیل پروانه موقت به پروانه دائم یا تمدید پروانه دائم برای شما صادر خواهد شد که در صورتی که اقدامی صورت نگیرد، جواز کسب باطل می شود و واحد صنفی بدون پروانه کسب می شود. بنابراین بعد از اینکه پروانه موقت را گرفتید باید بلافاصله اقدام به تمدید یا تبدیل آن نمایید و در صورتی که جواز کسب، دائم است باید هر ۵ سال یکبار آن را تمدید نمایید. برخی از مشاغل علاوه بر اخذ جواز کسب ، احتیاج به مجوز دیگری دارند که تنها به متخصصان آن داده می شود. این پروانه گواهینامه ای است دال بر داشتن مهارت انجام کارهای تخصصی و فنی که توسط مراجع ذی صلاح داده می شود. در صورتی که متقاضی دارای شرایط لازم برای پروانه تخصصی و فنی نداشته باشد، یک شخص شاغل که پروانه تخصصی و فنی در واحد صنفی دارد برای صدور پروانه کسب مشروط که به نام متقاضی باشد کافی می باشد. مشاغلی که تخصصی بوده و احتیاج به جواز تخصصی دارند به طور مفصل در آیین نامه دبیرخانه هیات عالی نظارت که توسط وزیر بازرگانی تصویب شده است، بیان شده است. در صورتی که فرد صنفی، برای انجام فعالیت، پروانه کسب بگیرد، کار خود را در محل ثابت یا سیار شروع نماید، درحقیقت یک واحد صنفی تشکیل داده است که به آن واحد صنفی می گویند. طبق قانون نظام صنفی، فعالیت واحدهای صنفی سیار در محل ثابت، فقط با اخذ مجوز کسب برای همان محل قانونی می باشد. در صورتی که محلی واجد شرایط برای استقرار چند واحد صنفی باشد، می تواند به عنوان محل ثابت کسب، توسط یک یا چند فرد صنفی، پس از اخذ پروانه کسب از اتحادیه یا اتحادیه های مربوطه، مورد استفاده قرار گیرد.
اخذ جواز کسب
برای اخذ پروانه کسب اولین قدم آگاهی از آیین نامه ها و مقررات صنفی است که می خواهید در آن کار کنید و کسب شرایط اولیه آن. سپس باید تشریفات اداری آن را نیز پشت سر بگذارید. برای شروع فعالیت در زمینه هر صنفی، باید ابتدا به اتحادیه آن صنف مربوطه مراجعه کرده و تقاضای کتبی خود را به آنها بدهید. اتحادیه نیز طی مدت ۱۵ روز کاری موظف است تا جواب دهد. اگر جوابی از طرف اتحادیه ظرف مدت مقرر نگرفتید، بدان معناست که تقاضا پذیرش شده است که باید ظرف تاریخ مقرر شده تا نهایت ۳ ماه مدارک مورد نیاز را تهیه و تکمیل نماید و به اتحادیه تحویل دهد. در صورتی که در طی زمان مقرر شده نتواند مدارک را به اتحادیه تحویل دهد، متقاضی جدید به حساب می آید. بعد از اینکه متقاضی پروانه کسب را دریافت نمود، نهایتا تا ۶ ماه باید محل کسب و کار خود را به اتحادیه معرفی نماید.
مراحل اخذ جواز کسب
برای اخذ جواز کسب، باید چهار مرحله را طی نمود.
مرحله اول: ۱- درخواست کتبی متقاضی اخذ جواز کسب
۲- ثبت درخواست و در یافت رسید
۳- بازدید از محل واحد صنفی که توسط بازرس اتحادیه انجام می شود
۴- بررسی درخواست متقاضی جواز کسب در جلسه هیات مدیره و ارائه پاسخ کتبی.
مرحله دوم اخذ جواز کسب : ارائه یکی از مدارک زیر برای تعیین وضعیت ملکی که به عنوان واحد صنفی قرار است شروع به کار کند: ۱- سند مالکیت به نام متقاصی ۲- اجاره نامه به نم متقاضی ۳- اجازه نامه عالی به نام متقاضی ۴- مبایعه نامه به نام متقاضی ۵- حکم دادگاه مبتی بر الزام به تنظیم سند اجاره ۶- رسید پرداخت اجاره بها که باید معتبر باشد. ۷- قرارداد اجاره محل کسب یا ادارات و سازمان های دولتی، نهادها، شهرداری ها، شرکت های تعاونی مسکن و شرکت های خاص صنفی، شرکت های تحت پوشش سازمان های دولتی و نهادها. همچنین برای تعیین وضعیت نظام وظیفه آقایان، ارائه یکی از مدارک زیر کافی است: ۱- گواهی پایان خدمت ۲- گواهی معافیت دائم ۳- گواهی اشتغال به تحصیل ۴- گواهی معتبر معافیت پزشکی نظام وظیقه ۵- دفترچه آماده به خدمت که مهر غیبت در آن نباشد. همچنین سوابق کاربری تجاری یا کارگاهی یا اداری محل صنفی نیز باید ارائه شود که شامل: ۱- تصویر تمامی صفحات شناسنامه ۲- تصویر کارت ملی ۳- تصویر مدرک تحصیلی با حداقل سواد خواند و نوشتن که اگر سن متقاضی بالاتر از ۵۰ سال باشد، این مدرک الزامی نیست. ۴- تعداد ۱۲ عدد عکس ۳ در ۴ ۵- رسید فیش واری شده به مبلغ ۳ هزار تومان به شماره حساب خزانه کشور. مرحله سوم شامل استعلام از ادارات ذیربط می باشد که برای این کار باید مدارک زیر را تهیه نمایید: ۱- گواهی مرکز بهداشت شهر و کارت معاینه پزشکی فردی در صنف مربوطه ۲- گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر ۳- گواهی عدم سوء پیشینه ۴- موافقت اداره اماکن ۵- گواهینامه ای مبنی بر گذراندن دوره آموزشی که حداقل ۱۰ ساعت می باشد از موسسه آموزشی معتبر ۶- ارائه هر گونه مدرک مبنی بر تشکیل پرونده یا ارائه هر کدام از اوراق پرداخت مالیاتی ۷- گواهینامه مهارت فنی جهت مشاغل مندرج در آیین نامه تبصره ماده ۱۳ قانون ۸- اختصاص کد شناسه ۱۰ رقمی ملت کارت و الصاق آن به جواز کسب ۹- اختصاص برچسب شناسه صنفی مطابق با کد ۱۰ رقمی. مرحله آخر و چهارم برای اخذ جواز کسب، بررسی پرونده توسط رئیس و اگر رئیس نبود، نایت رئیس اتحادیه و در آخر صدرو پروانه کسب با رعایت مراحل ۴گانه قبلی و تحویل آن به متقاضی
تهران ثبت مشاوره اخذ جواز کسب
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.