قائم مقام تجاری و چگونگی نصب و عزل آن
در این مقاله می خواهیم اطلاعاتی در رابطه با قائم مقام تجاری و چگونگی نصب و عزل آن به شما ارائه دهیم پس اگر می خواهید در این زمینه اطلاعات خود را افزایش دهید تا آخر این مقاله مطالعه نمایید.
منظور از امور تجاری یعنی افراد با ثبت شرکت های تجاری وارد بازار کار شده و اقدام به ثبت شرکت می کنند که ثبت این نوع شرکت به ۷ قالب شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تعاونی، شرکت تضامنی، شرکت مختلط سهامی، شرکت غیر مختلط سهامی، شرکت نسبی، شرکت سهامی که به سهامی عام و خاص تقسیم شده است، قابل ثبت است که یکی از پرکاربرترین قالب ها سهامی خاص و بامسئولیت محدود می باشد.
بنابراین زمانی که افراد شرکت خود را به ثبت می رسانند شاید این شخص توانایی انجام کلیه ی امور را به تنهایی نداشته باشد در نتیجه فرد دیگری را به عنوان قائم مقام و یا همان نماینده از طرف خود تعیین می کنند تا به امور بازرگانی بپردازد از نظر لغوی قائم مقام به معنای نیابت و جانشینی می باشد. پس بطور کلی قائم مقام تجاری به کسی گفته می شود که از طرف تاجر به نمایندگی انتخاب می شود و امور را از جانب آن انجام می دهد در رابطه با این موضوع در باب نهم قانون تجارت بحث شده است. طبق ماده ۳۹۵ قانون تجارت قائم مقام تجاری شخصی است که از جانب رئیس تجارتخانه بصورت کتبا و یا عملی برای انجام امور مرتبط به شرکت تجاری و یا نمایندگی آن انتخاب می شود که برای تایید شدن این موضوع امضای مجاز نمایندگی برای تجارتخانه الزامی است. سمت قائم مقام تجاری می تواند به چند نفر نیز محول شود که امضای کلیه ی اشخاص با هم دارای اعتبار قانونی می باشد در غیر اینصورت اصلا مورد قبول واقع نمی شود. در قانون تجارت برای اقدام کردن قائم مقام تجاری و یا همان انتصاب قائم مقام تجاری بحثی بطور مستقیم بیان نشده است در نتیجه قانونی که در رابطه با نشانگر ثبت قانونی باشد وجود ندارد. همانطور که گفتیم این انتصاب با توجه به ماده ۳۹۵ قانون تجارت می تواند بصورت قرارداد کتبی و یا با توجه به اعتماد تاجر به شخص انتخابی بطور شفاهی صورت گیرد. طبق ماده ۳۹۸ قانون تجارت قائم مقام تجارتی حق ندارد بدون اذن رییس تجارتخانه کسی را برای امور تجارتخانه برای خود نایب قرار دهد. در رابطه با بر کناری قائم مقام از سمت خود در ماده ۳۹۹ قانون تجارت اینچنین آمده است که این برکناری باید طبق قوانین و مقررات وزارت عدلیه صورت گیرد اگر بدینصورت نباشد اشخاص ثالث آن شخص را هنوز به عنوان قائم مقام می شناسند. امور تجاری و تجارتخانه می تواند فعالیت داشته باشد و طبق ماده ۴۰۰ قانون پس از فوت تاجر قائم مقام اصلا برکنار نشده و به امور خود می پردازد.
همانطور که گفتیم چندین نفر می تواند بطور همزمان سمت قائم مقام منصوب شود که این امر باعث می شود افراد به یکی از دو صورت مجتمعا و منفردا عمل کنند که توضیح هر یک به شرح زیر می باشد.
-منفردا: هر یک از قائم مقام تجاری بصورت فردی می تواند که به تنهایی و بودون نیاز با مشورت با دیگر افراد تصمیم گرفته و به اداره امور تجارتخانه بپردازد.
-مجتمعا: در این روش همه ی قائم مقام تجاری باید در زمان تصمیم گیری با یکدیگر یک فکر بوده و همه موافق انجام آن عملیات باشد در این روش نیاز به اکثر آراء نمی باشد بلکه همه باید موافق باشند.
برخی از افراد با مطالعه این مقاله شاید وکیل را با قائم مقام تجاری یکی بگیرند ولی قابل ذکر است که این دو با یکدیگر بسیار متفاوت بوده که در این قسمت به تفاوت این دو می پردازیم.
طبق ماده ۶۵۶ قانون تجارت وکالت قراردادی است که یک شخصی برای انجام امور کارهای خود شخص دیگر را نایب خود قرار می دهد که با توجه به یکی از موارد زیر این شخص از سمت خود برکنار خواهد شد.
-زمانی که وکیل استعفا دهد.
-زمانی که وکیل و یا موکل فوت شود.
-به عزل موکل
موکل با توجه به مواردی که در وکالتنامه آورده شده است می تواند آن امور را انجام دهد مثلا اگر در وکالتنامه اینچنین آمده باشد که می تواند به فروش خانه، ماشین و یا هر چیز دیگری بپردازد وکیل حق دارد فقط در حیطه آن موضوع به فعالیت بپردازد ولی قائم مقام تجاری قابل ذکر است که رئیس تجارتخانه این اختیار را دارد که وظایف قائم مقام تجاری را محدود نمایند ولی به این امر باید توجه نمایید که برای اطلاع این موضوع به عموم باید انتقال یابد.
وظایف قائم مقام تجاری به شرح زیر می باشد:
-طبق ماده ۳۹۵ هیچ محدودیتی از واگذاری امور تاجر به قائم مقام تجاری وجود ندارد.
-خرید و فروش
-امضای اوراق و اسناد بهادار
-انجام امور تجارتخانه
برای عملی کردن ثبت موسسه و ثبت شرکت ما به شما کمک خواهیم کرد تا امور ثبتیتان به بهترین نحو صورت گیرد. در این مقاله سعی بر این داشتیم تا همه موارد را برای شما یادآوری کنیم و به شما آگاهی کامل دهیم. شما در صورت وجود هر گونه ابهام و سوال در زمینه ثبتی شما میتوانید برای دریافت مشاوره با شماره های ۸۸۶۷۲۳۶۶-۰۲۱ تماس بگیرید و یا برای دریافت مشاوره رایگان عدد ۵ را به سامانه ۱۰۰۰۴۳۹۰۲۰۰۰ ارسال کنید و یا با دریافت اپلیکیشین مدیریت امور تهران ثبت از کافه بازار یا گوگل پلی برای اندروید و یا آیتونز برای آیفون از خدمات ثبتی ما به صورت رایگان بهره مند شوید.