۳ توصیه مهم برای شراکت در استارتاپ ها
۳ توصیه مهم برای شراکت در استارتاپ ها
برای اینکه کارتان را به صورت مداوم ادامه دهید و بتوانید برنامه هایتان را به حالت اجرایی در آورید، نیاز به سرمایه خواهید داشت. بنابراین نسبت به مفاهیم و تعاریف سرمایه گذاری آگاهی پیدا کنید. از جمله مفاهیم، پورتفولیو ، هیأت مدیره، سهامدار کل، سهامدار جزء مدیر عامل، سرمایه گردش، شرکت سهامی خاص و عام و مواردی از این قبیل جهت پیشگیری از ارتکاب به اشتباهات رایج در ارتباط با سرمایه گذاران می باشد. دانستن و آگاهی به معانی تعاریف فوق کافی می باشد. زیرا بسیاری از اوقات، افراد از سرمایه جذب شده بسیار خرسند بوده و کمتر متوجه مسائل پیش پا افتاده و جزئی می شوند. غافل از اینکه همین نکات ریز در آینده باعث ایجاد معظلاتی برای کار آفرینان خواهد شد. برای فهم بهتر به ارائه مثالی می پردازیم.
۱- فرض کنید با خریداری ۵% از سهام، یک شرکت ، مبلغ ۱۰ میلیون سرمایه گذاری توسط یک صندوق سرمایه گذاری صورت گیرد. مبلغ مذکور ارزش سهام را به ۵۰ میلیون تومان می رساند. بنابراین این شرکت به مبلغ معادل با ۵۰ میلیون به فروش می رسد. در چنین شرایطی سود حاصل نصیب صندوق سرمایه گذاری می شود. چگونه چنین چیزی امکان پذیر است؟ در حالیکه سرمایه گذار مربوطه باید ۵% از ۲۵ میلیون تومان به معنای ۲٫۵ میلیون تومان را دریافت کند. نکته مهم این است که پس از فروش شرکت ابتدا کل سرمایه به سرمایه گذار به همراه مبلغی به عنوان ضمانت برای بازگشت سرمایه از حساب برداشته و سپس نوبت به کار آفرین می رسد. این موضوع در بند کوچکی در قرارداد سرمایه گذاری قید شده است. در نتیجه مبلغ بسیار کمی نصیب کار آفرین خواهد شد. حتما توجه کنید که مواردی که نوشته می شود چه مفاهیمی دارند و در آینده ممکن است چه استفاده هایی از آن ها شود. زیرا سرمایه گذار شاید بخواهد شما را درس عبرتی برای سایرین به قیمت ورشکستگی تان کند.
راه حل پیشنهادی : در حال حاضر اگر احساس می کنید توان و زمان لازم برای جذب سرمایه را ندارید، بهترین پیشنهاد این است که از مشتریان خود در جهت تأمین سرمایه استفاده کنید. از جمله مواردی که بسیار در این زمینه تأثیر گذار می باشند، جریان نقدینگی می باشد. در شرایطی که مشتری شما به قدری به شما اعتماد دارد که حاضر به پرداخت هزینه پیش از تحویل محصول باشد، آنگاه با چنین پولی می توان کار های بسیاری را انجام داد و در نتیجه سفارشات را آماده کرد.
۲- سهم اختصاص دادن به همه(سایرین): جهت اخذ بهترین کارایی از اعضای تیم خود، بهتر است به آنها سهم اختصاص دهید. با توجه به اینکه در ابتدای کار ممکن است سرمایه و یا در آمد خیلی زیادی نداشته باشید، زمانی که شخص جدیدی را به تیم اضافه می نمایید برای فرد مورد نظر دو گزینه را مطرح کنید. اولین گزینه یک حقوق مشخص و معین می باشد و گزینه دوم یک حقوق نسبتا کمتر اما در عوض بخشی از سهام شرکت تازه تأسیس خود می باشد. فرد انتخاب کننده سهام به نوعی به آینده کسب و کار شما امید بیش تری داشته و برای اینکه در آینده سود بیش تری نصیبش شود، با شدت بیش تری در کنار شما کار خواهد کرد. آن شخص است که مدل رشد استارتاپ را درک کرده است.
به عنوان مثال، می توانید با ارائه وعده هایی به شخص مسئول فروش بازای فروش هر x عدد از محصول در طول y روز، شما z درصد سهام شرکت را به نام مسئول فروش خواهید زد. بنابراین در نتیجه اگر مسئول فروش قادر به فروش به میزان لازم نباشد، آنگاه شما قادر خواهید بود فرد دیگری را با خرید سهام شخص مسئول، جایگزین او کنید. به طور خلاصه پیشنهاد می شود که هر شخصی که عضو تیم شما می باشد دارای سهام بوده و هر شخصی که دارنده سهام است موظف است با برنامه ها، اهداف بلند مدت ، مسئولین ،سرمایه گذاران کسب و کار، هماهنگ و همدل باشند.
مردم صرفا انگیزه پولدار شدن را ندارند:
همه افراد به عبارتی تمامی ما علاقه به ثروتمند شدن داریم. اما تصور افراد از ثروتمند بودن صرفا داشتن حساب هایی پر از پول نمی باشد بلکه تصاویر و خیال کار هایی می باشد که قصد انجام آنها با این پول را داریم. در نتیجه اگر قصد دارید اعضای تیم خود را به ترغیب اخذ سهام در ازای حقوق کمتر دعوت نمائید، تلاش شما باید بر این باشد که تصویر روشن از آینده به همراه کسب پول بسیار زیاد و قدرت برایشان ایجاد کنید و در نهایت به تقویت انجام رویا ها و کار های دلخواهشان دعوت کنید.
لزومی به معرفی تعداد اعضای شرکت به افراد جدید تیم نمی باشد. تنها چیزی که مهم می باشد، تعداد یا میزان سهمی است که افراد جدید پیوسته به تیم می باشد. به عنوان مثال، شما می توانید میزان سهام شرکت خود را رقم بالایی در نظر بگیرید. به عنوان مثال یک میلیون سهم و زمانی که به یکی از کارکنان تازه وارد خود ۱۰۰۰۰ سهم دهید(که مبلغی معادل با ۱ درصد می باشد)، رقم مورد علاقه ای که همکار جدید شما علاقه به شنیدن آن دارد، ۱۰۰۰۰سهم می باشد تا ۱% سهام! این رقم اعلام شده به او انگیزه بی نظیری برای تلاش بیش تر او دارد.
۳- همیشه میزان سرمایه مورد نیاز، بیشتر از آنچه در نظر دارید می باشد:
این کار، امر دشواری می باشد. مخصوصا در دوران رکود اقتصادی کشور اما امری نا ممکن نمی باشد. پیدا کردن و شناسایی سرمایه گذاران نیازمند وقت بسیار زیادی می باشد. ایده خود را با آنها در میان بگذارید و آنها را به سرمایه گذاری در کسب و کار خود علاقمند سازید. بنابراین چنانچه شخص یا شرکتی علاقه ای به کسب کارشناسان دارد، سعی کنید بیش از سرمایه ای که نیاز دارید را از او درخواست کنید تا مجبور نشوید بعد از چند ماه مجددا این روند سخت و دشوار جذب سرمایه را تکرار کنید. زمانی هم که سرمایه مورد نظر را کسب کردید با سرمایه بدست آمده همچون آخرین و تنها پولی که در دست دارید رفتار نمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.